Arhive kategorije: Značajniji datumi

25. novembar Dan državnosti Bosne i Hercegovine

Učenici i nastavnici OŠ „Kalesija“ su u BKC Kalesija svečanom priredbom obilježili Dan državnosti Bosne i Hercegovine. Pored centralne, priredbe su održane i u svih 5 područnih škola: Miljanovci, Kalesija Gornja, Dubnica, Gojčin i Jajići. Priredbama je prisustvovao veliki broj roditelja.
Svim učenicima, nastavnicima i ostalim građanima BIH čestitamo Dan državnosti jedine nam domovine Bosne i Hercegovine.

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail

Svjetski dan jabuke

U OŠ “Kalesija” obilježen je Svjetski dan jabuke. Učenici, roditelji i nastavnici pripremili su raznovrsne proizvode od jabuke: sokove, kolače, pite… koje su izložili na platou ispred OŠ “Kalesija”, gdje su mnogobrojni okupljeni učenici i roditelji degustirali proizvode od jabuke.

Svjetski dan jabuke je obilježen i u Područnoj školi Kalesija Gornja uz prigodnu radionicu, priredbu i zakusku proizvoda od jabuke.

                            

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail

Akademija u povodu Dana učitelja

U sali Bosanskog kulturnog centra “Alija Izetbegović” u Kalesiji danas je održana Svečana akademija. Povod za održavanje akademije je Svjetski dan učitelja. Na akademiji su bili prisutni direktori osnovnih škola kao i prosvjetni radnici sa područja naše općine, te općinski načelnik Sead Džafić i šefica u Službi za opću upravu i društvene djelatnosti Hata Mujčinović. Na samom početku prisutnima se obratio Fahrudin Hamzić predsjednik Aktiva direktora Kalesija koji je ukazao na važnost obilježavanja Svjetskog dana učitelja, jer je biti učitelj više od same profesije. Učitelji odgajaju ljude koji svojim radom doprinose razvoju lokalne zajednice, ali i Bosne i Hercegovine. Učitelji su osobe koje prije svega odgajaju a tek onda uče.
Nusret Bektić ispred Sindikata osnovnog obrazovanja Kalesija podsjetio je na uslove u kojima prosvjetni radnici rade i gdje obrazuju djecu, apelujući na nadležne da većim ulaganjima u oblast obrazovanja poboljšavaju i sam nastavni proces, ali i prenošenje znanja. U ime općinskog načelnika obratila se Hata Mujčinović koja je istakla da svaki dan, a ne samo 5. oktobra treba isticati bitnost posla koji obavljaju prosvjetni radnici, ali i učiniti sve da dobiju bolje uslove za rad. Ona je prisutne upoznala i sa projektima koje je potpisao načelnik Sead Džafić sa direktorima škola, a tiču se ulaganja u obnovu školskih sala, zamjenu stolarije, uređenje kabineta kao i mnoge druge projekte koje općina pomaže. Za govornicom lijepom pričom koja govori o učiteljima, njihovom poslu i njihovom požrtvovanošću da prenesu svo znanje koje imaju obratila se i pedagogica OŠ Tojšići Vanesa Avdić.
Svoj doprinos obilježavanju 5. oktobra pružili su i učenici muzičke sekcije OŠ Kalesija na čelu sa profesorom Nihadom Mešićem kao i učenice OŠ Tojšići Melina i Lamija Šišić.

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail

Obilježena 112. godišnjica OŠ “Kalesija”

Uz bogat kulturno-zabavni program u prepunoj sali BKC-a “Alija Izetbegović” Kalesija danas je obilježena 112. godišnjica postojanja OŠ “Kalesija”. Obilježavanju su prisustvovale brojne ličnosti iz javnog života, roditelji, sadašnji i bivši učenici ove škole.

Direktor OŠ “Kalesija” prilikom svog obraćanja kazao je da je u ovoj školi svoje obrazovanja završilo veliki broj današnjih ljekara, profesora, inženjera ali i umjetnika.

-“Protekla je godina bila veoma uspješna, prvo gledajući vrednovanje Pedagoškog zavoda TK, OŠ Kalesija je najbolja na području općine Kalesija, a također je zauzela visoko 8. mjesto u rangu 86 škola na području TK. Sa te strane možemo biti zadovoljni”, istakao je za NTV direktor Fahrudin Hamzić.

Također je napomenuo i da je u ovoj godini urađeno mnogo projekata, kako na uređenju škole, tako i na sređivanju uslova u područnim školama.

-“Renovirane su učionice, zamijenjeni su podovi, urađena je rampa za invalidna lica, naša područna škola je priključena i na pitku vodu a u četiri škole smo ugradili filtere za prečišćavanje vode”, dodao je Hamzić.

Posebno priznanje uručeno je Seadu Džafiću, za podršku koju je pružio ovoj Ustanovi.

-“Zaista se ovih dana radilo i radit će se i u buduće. Ja kao načelnik općine sam priznanje dobio lično, ne iz budžeta Općine, nego lično za mene. Meni kao Seadu Džafiću je jako bitno da se na ovakav način direktori organizuju i da uzmu učešće u svečanosti povodom dana općine Kalesija”, rekao je Džafić za NTV.

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail

Dan nezavisnosti BiH

U povodu obilježavanja 1. marta, Dana nezavisnosti Bosne i Hercegovine, učenici JUOŠ “Kalesija” su u sali BKC Kalesija održali svečanu akademiju na kojoj su se predstavile mnogobrojne sekcije. U uvodnom dijelu je prikazan i petominutni film o značaju 1. marta za Bosnu i Hercegovinu. Ovom događaju su pored učenika i nastavnika škole prisustvovali mnogobrojni roditelji i građani. Učenicima i uposlenicima JUOŠ “Kalesija” kao i svim građanima Bosne i Hercegovine, neka je sretan i ponosan 1. mart, Dan nezavisnosti Bosne i Hercegovine!

dan nezavisnosti bih (1) dan nezavisnosti bih (2) dan nezavisnosti bih (3) dan nezavisnosti bih (4) dan nezavisnosti bih (5) dan nezavisnosti bih (6) dan nezavisnosti bih (7) dan nezavisnosti bih (8) dan nezavisnosti bih (9) dan nezavisnosti bih (10) dan nezavisnosti bih (11) dan nezavisnosti bih (12) dan nezavisnosti bih (13) dan nezavisnosti bih (14) dan nezavisnosti bih (15) dan nezavisnosti bih (16) dan nezavisnosti bih (17) dan nezavisnosti bih (18) dan nezavisnosti bih (19) dan nezavisnosti bih (20)

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail

Međunarodni dan maternjeg jezika

U saradnji Gradske biblioteke Kalesija i OŠ “Kalesija” danas je obilježen Međunarodni dan maternjeg jezika 21. februar. Prigodno predavanje o značaju Bosanskog jezika održao je direktor BKC Kalesija prof. Fahrudin Sinanović, dok su učenici OŠ Kalesija čitali prigodno štivo. Ovaj značajan datum je obilježen i radionicom u područnoj školi Gornja Kalesija.
Međunarodni dan maternjeg jezika redovno obilježavaju zemlje članice UNESCO-a kako bi promovirale jezičnu i kulturnu raznolikost, te multilingvizam.

maternji jezik (1) maternji jezik (2) maternji jezik (3) maternji jezik (4) maternji jezik (5) maternji jezik (6) maternji jezik (7) maternji jezik (8) maternji jezik (9) maternji jezik (10) maternji jezik (11) maternji jezik (12) maternji jezik (13) maternji jezik (14) maternji jezik (15) maternji jezik (16) maternji jezik (17) maternji jezik (18) maternji jezik (19)

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail

Dana državnosti Bosne i Hercegovine

U povodu obilježavanja 25. novembra, Dana državnosti Bosne i Hercegovine, učenici JU OŠ „Kalesija“ i polaznici Predškolske ustanove „Vedi princ“ su u sali BKC Kalesija održali svečanu akademiju, te je tom prilikom još jednom istaknut značaj ovoga datuma za Bosnu i Hercegovinu. Ovom događaju su pored učenika i nastavnika škole prisustvovali roditelji i predstavnici političkog i društvenog života Općine Kalesija te brojni građani.

25 novembar (1) 25 novembar (2) 25 novembar (3) 25 novembar (4) 25 novembar (5) 25 novembar (6) 25 novembar (7) 25 novembar (8) 25 novembar (9) 25 novembar (10) 25 novembar (11) 25 novembar (12) 25 novembar (13) 25 novembar (14) 25 novembar (15) 25 novembar (16) 25 novembar (17) 25 novembar (18) 25 novembar (19) 25 novembar (20)

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail

Međunarodni dan dječjih prava

Nastavnici i učenici područne škole Gojčin su na prigodan način obilježili Međunarodni dan dječjih prava. Cilj akcije bio je skrenuti pažnju građana na nizak nivo poštivanja dječijih prava, kao i promovisati prava među stanovništvom koje, u principu, pokazuje nizak nivo svijesti o dječijim pravima uopšte.
Međunarodni dan dječjih prava obilježava se 20. novembra, na dan kad je 1959. godine Generalna skupština UN-a usvojila “Deklaraciju o pravima djeteta”, a trideset godina kasnije 20. novembra 1989. Godine usvojena je i „Konvencija o pravima djeteta“

dan djecijih prava (10) dan djecijih prava (9) dan djecijih prava (8) dan djecijih prava (7) dan djecijih prava (6) dan djecijih prava (5) dan djecijih prava (4) dan djecijih prava (3) dan djecijih prava (2) dan djecijih prava (1)

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail