O školi

  Osnovna škola ”Kalesija” najstarija je školska ustanova na području gornjeg toka rijeke Spreče. Počela je sa radom 1906 godine, na lokaciji na kojoj se i danas nalazi centralna kalesijska škola. O tome svjedoče i Mitar Papić u knjizi “Školstvo u BiH, 1878-1919”, projekat za izgradnju škole iz 1903 godine kao i zabilježena usmena kazivanja svjedoka tog vremena.

  U periodu nakon I svjetskog rata škola se zvala Narodna osnovna škola Kalesija, bila je četverorazredna a njen upravitelj je bio učitelj Naim Pašić. Škola u Kalesiji je imala jednu učionicu i stan za učitelja. Prema potrebama kasnije je dograđivana.

   U toku II svjetskog rata škola je je bila gotovo potpuno porušena i opljačkana. No, vrlo brzo nakon rata škola je obnovljena i počela je sa radom septembra 1947 godine. U tom poslijeratnom periodu u školi su radila dvojica kalesijskih učitelja Alija Nuhanović i Sabit Makalić kao i nekoliko učitelja iz Srbije i Crne Gore. Škola tada dobiva naziv OŠ “Slobodan Bajić Paja” Kalesija i ime narodnog heroja Slobodana Bajića nosila je sve do 1993 godine.

  Škola je 1957 godine postala osmorazredna. 30.januara1974 godine škola je registrovana kod Okružnog privrednog suda, rješenje broj 427-01, a 24.juna 1980 godine upisana je u registar škola pod rednim brojem 321. Početkom agresije na BIH 1992 godine škola je pretrpjela velika razaranja, područne škole u Dubnici i Zoljama su potpuno srušene, dok je područna škola u Miljanovcima pretrpjela manja razaranja.

   04.marta 1993 godine Predsjedništvo Općine Kalesija donosi odluku o transformaciji osnovnih škola u javne ustanove i od tada naša škola nosi zvanični naziv: Javna ustanova Osnovna škola “Kalesija”.

   Škola ni u teškom ratnom periodu nije prestala sa radom, nastava je organizirana uglavnom, u mektebima i privatnim kućama u mjestima u okolini Kalesije.

   U toku rata poginula su dva nastavnika OŠ “Kalesija”, rahmetli Jakub Mujanović i Dževad Bukvarević, kao pripadnici TO BIH, odnosno ARBIH. Mnogi bivši učenici naše škole su, također, kao branitelji BIH poginuli ili ostali invalidi.

   Nakon završetka rata škola je adaptirana i od 1997 godine u njoj se ponovo izvodi nastava.

Komentariši